Aj napriek snahe najbližších nie je vždy možné, aby sa postarali o svojich príbuzných seniorov s nepriaznivým zdravotným stavom.

Zvládneme to doma alebo máme umiestniť rodiča do zariadenia pre seniorov? Táto dilema čaká väčšinu dospelých detí, ak sa ich rodič v starobe nedokáže sám o seba postarať. Najčastejšími dôvodmi, prečo sa rodina rozhodne umiestniť seniora do zariadenia je situácia, keď prestal byť mobilný, a preto ho treba napríklad polohovať 24 hodín denne alebo keď trpí poruchami správania napríklad pri demenciách, či poruchami spánku.

Na Slovensku je tradícia postarať sa o svojich rodičov. Bývalé domovy dôchodcov boli kedysi najmä východiskom z núdze pre osamelých ľudí bez rodiny. V súčasnosti sa tieto domovy premenovali na zariadenia pre seniorov a záujem o ich služby stále narastá. Život v takomto zariadení nemusí totiž znamenať „odloženie“ rodiča, ale môže priniesť pomoc. Keď príde čas chorôb, či nevládnosti, život sa o niečo skomplikuje. Senior sa nevie sám obliecť, pripraviť si jedlo, niekedy ani prejsť bezpečne po izbe. Potrebuje pomoc a opateru. V tých lepších prípadoch je „poruke“ rodina, ktorá zabezpečí všetko potrebné a často si ho zoberie k sebe bývať. Postupne sa však môže jeho zdravie natoľko zhoršiť, že vyžaduje neustálu prítomnosť dospelého. Vtedy sa starostlivosť stáva náročnejšou a nie je jednoduché zabezpečiť ju.

Nech je rodina akokoľvek obetavá, niekedy nedokáže sama riešiť starostlivosť o seniora s nepriaznivým zdravotným stavom.

Nie každý môže zostať doma z práce a starať sa o rodiča, aj keď ho má rád a záleží mu na ňom. Navyše, niekedy je táto opatera mimoriadne vyčerpávajúca, rodiny sú na pokraji svojich síl a nemajú si kedy oddýchnuť. Nehovoriac o prípadoch, keď ani nie je snaha a ochota zo strany dospelých detí akokoľvek svojim rodičom pomôcť. Alebo ak žije senior osamelo a nevie si poradiť. Toto sú prípady, keď ľudia vyhľadávajú zariadenia sociálnych služieb, kde by sa o seniora dobre postarali. Dôvody, ktoré vedú seniora k podaniu žiadosti o poskytovanie sociálnej služby v zariadení, sú nepriaznivý zdravotný stav, osamelosť alebo jednoducho vyčerpanosť rodiny, ktorá je obetavá, ale už nevládze.

Sú ale aj také prípady, keď rodina nie je ochotná postarať sa o príbuzného. Pomoc pri zorientovaní sa a nájdení vhodnej služby prichádza z Mestského úradu v Detve, z oddelenia školstva, kultúry a sociálnych vecí.

Záujem o zariadenia je veľký a v súčasnosti nie je možné vyhovieť všetkým žiadateľom vzhľadom na obmedzenú kapacitu.

Len v minulom roku vyhotovilo oddelenie školstva, kultúry a sociálnych vecí 44 rozhodnutí o odkázanosti na poskytovanie sociálnej služby v zariadení pre seniorov.

Keďže vo všetkých štátnych zariadeniach sú plne obsadené miesta, väčšinou sú žiadatelia zaradení do zoznamu čakateľov o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby v zariadení pre seniorov. Čakacia doba je priemerne rok a viac.

Mesačné poplatky v súkromných zariadeniach sociálnych služieb sa pohybujú od 450 Eur mesačne, v zariadeniach patriacich pod vyšší územný celok sa úhrady pohybujú priemerne od 230 – 320 Eur mesačne. Úhrady za poskytované sociálne služby v zariadení pre seniorov Domov dôchodcov Detva sa pohybujú v priemere okolo 345 Eur mesačne podľa toho, aký stupeň odkázanosti má prijímateľ, akú stravu odoberá a na akej izbe býva.

Keď sa človek rozhodne využiť služby zariadení pre seniorov, navštívi oddelenie sociálnych vecí na mestskom úrade v mieste trvalého bydliska. Vyplní žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu, obvodný lekár vypíše lekársky nález na účely posúdenia odkázanosti na sociálnu službu o zdravotnom stave. Oddelenie školstva, kultúry a sociálnych vecí žiadosť posúdi, preskúma individuálne predpoklady, rodinné prostredie fyzickej osoby a prostredie, ktoré ovplyvňuje začlenenie fyzickej osoby do spoločnosti. Žiadosť s potvrdeným lekárskym nálezom a kópiami lekárskych správ sa stane podkladom pre vydanie zdravotného posudku. Následne bude vyhotovený posudok a rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu, v ktorom sa navrhne druh sociálnej služby pre seniora. Tento proces trvá približne 30 až 60 dní.

Po vydaní posudku a rozhodnutia o odkázanosti na sociálnu službu a nadobudnutím právoplatnosti rozhodnutia si občan podáva žiadosť o zabezpečenie poskytovania sociálnej služby v konkrétnom zariadení, na základe ktorej je so žiadateľom uzavretá „Zmluva o poskytovaní sociálnej služby.

kontakt: Oddelenie školstva, kultúry a sociálnych vecí.
tel: 045/37 00 427, 045/37 00 430

Text: Jana Jedličková
ilustračné foto